Cand noi, scriitorii de conspiratii, acuzam, pe buna dreptate, Reteaua de Socializare, Facebook, ca este creatia CIA si a Pentagonului, iar ca evreul Mark Zuckenberg, este agent Mossad, lumea ne lua in deradere. Asta, doar ca sub o alta forma, a recunoscut-o si fostul agent NSA, Edward Snowden, care dupa ce a dezertat din acest serviciu secret american, a dezvaluit, dupa ce a primit azil politic in Rusia, cum NSA, s-a ocupat de spionarea oamenilor, politicienilor si nu numai.
Mai multe pe larg aici -> http://www.fara-secrete.ro/dovada-ca-facebook-este-creatia-ocultei-mondiale-a-cia-ului-si-a-pentagonului-6-milioane-de-utilizatori-au-avut-datele-personale-expuse-pentru-toata-lumea-pe-internet-incalcandu-li-se-dreptul-la-c.
Ei bine, iata ca totul se confirma, treptat, treptat, adeverindu-se cuvant cu cuvant, tot ceea ce spuneam noi. De la 1 ianuarie 2015, Facebook ne avertizeaza ca schimba Termenii si Conditiile, iar daca dorim sa folosim in continuare aceasta Retea de Socializare, trebuie sa fim de acord cu politica lor, chiar si cu cea de spionaj (Big Brother).
Citez un articol publicat in revista Vice[1], in care este intervievat un avocat, pe nume Maninder Gill, partener la firma Simons Muirhead & Burton si expert in proprietate privata si legea intimitatii:
„Facebook are aproximativ 1,32 miliarde de utilizatori. De-a lungul anilor, și-a tot extins Termenii și Condițiile (TOS), iar luna trecută, compania a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2015, toți utilizatorii vor trebui să accepte noi Termeni și Condiții sau să părăsească site-ul.
Dar ce conțin aceste noi condiții? Ar trebui să ne îngrijorăm? Am vorbit cu Maninder Gill, partener la firma Simons Muirhead & Burton și expert în proprietate privată și legea intimității, ca să aflu cât de mult îți vor afecta noile condiții viața online.
VICE: Deci toate aceste TOS ale companiilor care conțin 10 000 de cuvinte sunt făcute lungi, complicate și plictisitoare intenționat?
Maninder Gill: Sincer să fiu, Facebook chiar a recunoscut că oamenii citesc foarte rar TOS-urile lungi și complicate și a luat măsuri pentru simplificarea lor. Dar realitatea e că oamenii n-o să le citească oricum, indiferent de cât de scurte sunt – preferă oricând să suporte consecințele acceptării orbești decât să se deranjeze să le citească cu atenție. Și adevărul e că majoritatea utiizatorilor ar prefera să renunțe la dreptul la intimitate decât să nu mai fie pe Facebook. Iar Facebook știe asta și tocmai de aceea își lărgește dreptul de a ne controla informațiile personale.Ai găsit ceva foarte alarmant în noile TOS Facebook?
Facebook spune că a introdus Privacy Basics (ghid interactiv care să-ți răspundă la cele mai comune întrebări despre cum îți poți controla informațiile pe Facebook) ca să-i liniștească pe utilizatori în legătură cu modul în care le folosesc informațiile. Susține că noile TOS conferă mai mult control utilizatorului, îi oferă informații despre locul unde sunt prietenii lui și îmbunătățește viața bateriei și semnalul wireless.Sună destul de ok. Și ce înseamnă, de fapt?
Compania are același scop ca majoritatea companiilor: să vândă cât mai mult spațiu pentru reclame. Ca să-și atingă acest scop, orice informație personală e prețioasă și poate fi exploatată, așa că Facebook colectează detalii despre utilizatori ca să poată vinde și mai multă publicitate la o rată mai bună deoarece, prin chestia asta, își vor targeta mai bine reclamele.Cum vor ajuta noile TOS Facebook-ul să-și targeteze reclamele?
Utilizatorii le vor putea permite prietenilor să le urmărească fiecare mișcare. Practic, vor fi de acord să renunțe la dreptul la intimitate, fără să cunoască implicațiile acestui lucru.Ai zis ceva de urmărirea locului în care te afli. Noii termeni le cer utilizatorilor să accepte o nouă politică de localizare care susține că îi vom permite Facebook-ului să ne folosească GPS-ul și semnalul wireless ca să ne identifice locația. Ar trebui să fim de acord cu așa ceva? Care e scopul acestei politici?(UPDATE: Setările astea sunt valabile doar pentru cei care permit Facebook-ului să-i localizeze.)
Ideea e să localizeze utilizatorii pentru a le trimite acestora reclame localizate și astfel să atragă mai multe companii să facă reclamă pe Facebook la rate mai mari. Aplicația va ajuta utilizatorii să-și găsească prietenii aflați în apropiere și să-i anunțe când găsește unul în proximitate, chiar dacă aplicația nu e deschisă în momentul respectiv. Evident că această funcție e foarte intruzivă, dar Facebook încearcă să urmărească locul unde se află utilizatorii pentru a-și crește profitul prin reclame cât mai nișate.Și are permisiunea să facă asta?
Facebook a obținut permisiunea noastră, deoarece condițiile companiei susțin că aceasta poate folosi informațiile despre localizarea noastră, ca să ne informeze despre persoane și evenimente aflate în apropierea noastră sau ca să ne ofere deal-uri de care am putea fi interesați. Compania a spus că va folosi aceste date ca să ne ofere reclame cât mai relevante. Deși e o mișcare de Big Brother, utilizatorii au fost de acord cu asta când au ales să folosească Facebook. Realitatea e că utilizatorii preferă să permită Facebook-ului să le folosească informațiile în orice fel, decât să schimbe rețeaua socială.Per total, cât de mult ne vor afecta noii TOS viața online?
Cum Facebook și clienții lui vor ști unde mâncăm, unde călătorim, unde facem cumpărături și cu cine suntem, vor avea la dispoziție o bază de date care acoperă toate aspectele vieții utilizatorilor.Așa că, de acum, vom fi targetați cu reclame care se potrivesc personalității noastre – obiectivul lor e să schimbe modul în care ne cheltuim banii – putem fi manipulați psihologic în mod subtil de mari companii care au mai mulți bani decât majoritatea guvernelor lumii, fără să ne dăm seama. Totuși, utilizatorilor nu le va păsa de treaba asta și nu vor renunța la Facebook sau vor fi prea apatici ca să se deranjeze să-și schimbe setările de intimitate. Iar Facebook se va îmbogăți și mai mult și va câștiga și mai multă putere.
Te ocupi de toate nebuniile pe care companiile încearcă să le ascundă în TOS. Cum se compară Facebook față de ce ai mai văzut în domeniu?
Dintre toate aceste TOS pe care le-am văzut în 20 de ani de experiență, ale Facebook-ului sunt cele mai intruzive. E incredibil să primești dreptul de a urmări toate mișcările unui utilizator și ale celor conectați cu respectivul utilizator și să poți exploata comercial fără permisiune toate fotografiile postate pe Facebook, fără a cere consimțământul utilizatorilor.Și poți folosi setările de intimitate ca să scapi de acești termeni intruzivi?
Nu. Poți schimba setările doar ca să aranjezi cine să vadă ceea ce postezi: tot internetul, doar prietenii, prietenii prietenilor sau doar tu. Majoritatea ar posta pentru prieteni, dar mulți lasă totuși postările publice. În orice caz, orice setări folosești, acestea vor afecta doar modul în care împărtășești informațiile cu alții. Facebook are oricum voie să-ți folosească informațiile cum dorește – asta susțin noii TOS cu care trebuie să fii de acord ca să poți folosi Facebook în continuare. (UPDATE: Capacitatea Facebook-ului de a distribui informațiile tale depinde de setările pe care le faci tu. Însă, dacă cineva, care are alte setări decât ale tale, încarcă o poză cu tine sau îți dă tag într-o postare, Facebook va putea folosi informația respectivă în funcție de setările bifate de cel care a încărcat materialul.)Mulțumesc, Maninder.”[1]
SURSE
1. http://www.vice.com/ro/read/am-intrebat-un-avocat-ce-inseamna-noile-conditii-facebook-463