Preluare articol de pe site-ul anatolbasarab.me despre frecventele undelor cerebrale:
„Frecvenţele cerebrale sunt grupate astfel:
DELTA: 0.5 – 4 Hz. Caracterizează starea de somn fără vise sau starea de inconştienţă.
TETA: 4-7 Hz. Este asociată cu prima fază a somnului, sau moţăiala. Apare şi în meditaţia profundă când suntem treji, dar deschişi către imaginare mentală. Este asociată cu creativitatea, intuiţia, fantezia, reveria. Se crede că reflectă activitatea sistemului limbic şi o activitate crescută se observă în anxietate, activarea comportamentală şi inhibiţie.
ALFA: 8-12 Hz. Acesta este ritmul principal într-un adult relaxat. Este prezent pe parcursul întregii vieţi. Este considerată o stare normală de alertă, dar nu de procesare activă de informaţii. Alfa a fost asociat cu creativitatea, lucrul mental, starea de calm, de învăţare, coordonarea mentală şi a întregului format de minte şi corp.
BETA: 12-30 Hz. Reflectă un proces foarte activ. Se petrece în timpul stării de conştienţă normală şi de atenţie exterioară. Gama 12-17 Hz apare în procesarea normală a informaţiei şi activitatea mentală. Gama 17-30 Hz apare în starea de alertă ridicată, anxietate, de genul „loveşte-sau-fugi”.
GAMA: 30-100 Hz. Este asociată cu stări conştiente în care se procesează informaţii simultan, în ambele emisfere. Balenele şi delfinii operează la aceste frecvenţe.
Începând cu aceste descoperiri, mai multe studii ştiinţifice au susţinut că RS (Rezonanta Schuman) sunt unde electromagnetice staţionare foarte importante, acţionând ca frecvenţe de fundal şi influenţând oscilaţiile biologice în creierul mamifer.
Atâta timp cât proprietăţile cavitaţii electromagnetice a Pământului rămân aproximativ aceleaşi, aceste frecvenţe rămân aceleaşi. Unele dintre schimbările care se petrec în RS sunt cauzate de ciclul petelor solare, deoarece ionosfera planetei se schimbă, ca reacţie la schimbarea vântului solar, ce este asociat cu ciclul de 11 ani al activităţii solare. Pe măsură ce intensitatea medie a RS creşte sau scade, datorită diferenţelor între noapte şi zi, datorită schimbărilor în activitatea solară, în clima globală etc., creierul şi sistemul nostru nervos răspund la aceste schimbări.
Rezonanţa poate fi definită ca fiind frecvenţa la care un obiect, în modul cel mai natural, doreşte să vibreze. De exemplu: în sistemele coerente, un obiect poate să determine mişcarea unui alt obiect, dacă cele două împărtăşesc aceeaşi frecvenţă de rezonanţă. De exemplu, dacă loviţi un diapazon la 100 cicluri pe secundă şi îl aduceţi lângă un alt diapazon, cel de-al doilea va începe să vibreze cu aceeaşi rezonanţă. Deşi nu a fost atins, cel de-al doilea diapazon va începe să vibreze şi să emită un sunet, doar fiind în acelaşi câmp cu diapazonul iniţial.
Similar, dovezile ne arată că este posibil ca creierul să detecteze, să se acorde şi să răspundă semnalului unei RS.”