Faptul ca pe aceasta Planeta au trait civilizatii extrem de avansate, care intrec orice imaginatie incepe sa nu mai fie un mister pentru o parte din oameni. Totusi este esential sa prezentam aceste descoperiri pentru ca oamenii sa-si faca o idee cat se poate de clara in acest sens. In acest articol vreau sa va expun istoria unui mecanism antic, numit Antikythera, considerat a fi un computer antic. In prezent acesta se regaseste la Muzeul National din Atena, avand o vechime de peste 2.000 de ani.
Aşa cum explică cercetătorul american David Childress, acest mecanism a fost descoperit în anul 1900 de culegătorii de bureţi pe fundul Mării Egee, în epava unui vas scufundat, lângă o insulă numită Antikythera. Ceea ce au găsit ei era de fapt o cutie confecţionată din aliaje metalice, a cărei destinaţie le-a fost de neînţeles.
Această cutie a stat timp de 50 de ani la Muzeul din Atena fără ca nimeni să înţeleagă ce reprezintă. Abia în 1950 ea a fost scanată cu raze X şi s-a constatat astfel că se compune dintr-o placă de bronz gravată cu cercuri şi inscripţii astronomice pe care sunt fixate 20 de roţi dinţate foarte fine, interconectate, câteva ace mobile protejate prin tocuri de bronz pe care sunt gravate formule matematice, un mecanism selectiv diferenţial, câteva plăcuţe gradate şi o roată cu coroană dinţată aflată în legătură cu un arbore cilindric plasat într-o latură a aparatului. Acesta este nici mai mult nici mai puţin decât un computer mecanic, ba chiar unul foarte sofisticat!
Acest aparat conţine literalmente mai multe dispozitive şi mecanisme interconectate decât un ceas elveţian modern. Cadranele indică mişcările şi poziţiile corecte ale Soarelui, Lunii şi tuturor planetelor, chiar şi pe cea a lui Pluto, care însă a fost descoperită de civilizaţia „modernă” abia în anul 1930. Din cercetările realizate rezultă că acest dispozitiv era destinat să aibă două utilizări.
Prima era aceea de instrument astronomic şi sistem de navigaţie pentru indicarea exactă a unei poziţii geografice. A doua se pare că era aceea de realizare a unor complexe şi eficiente predicţii astrologice rezultate din alinierea planetelor. Conform ştiinţei actuale, în acea perioadă de dinaintea erei noastre nu doar grecii antici, dar nimeni în cultura pământeană nu ştia nici măcar faptul că Terra se roteşte în jurul Soarelui şi că Luna este satelitul său natural…
Când în 1950 arheologii au examinat pentru prima dată acest obiect, au spus că nu este posibil ca grecii antici să fi realizat un aparat atât de complex. Câţiva dintre ei au făcut chiar o analogie foarte sugestivă şi plină de umor, spunând că această situaţie poate fi asemănată cu descoperirea unui avion cu reacţie în mormântul lui Tutankamon.
Intr-un articol publicat pe site-ul efemeride.ro, la data de 4 ianuarie 2014, aflam despre faptul ca cercetatorii au reusit sa descifreze misterul acestui computer antic:
“La începutul anilor 1900, pescarii de bureți s-au cufundat în apropierea insulei Antikythera descoperind epava navei şi comorile de la bordul său. Aceasta a fost cea dintâi descoperire submarină care a dezvoltat controverse şi dezbateri în cercurile științifice. Obiectele culese de la bordul navei au luat drumul Muzeului din Atena, unde au fost minuțios examinate.
De-a lungul timpului, au existat numeroase speculații cu privire la acest mecanism, care a fost numit și “calculatorul antic de la Antikythera”. Recent, o echipă de specialiști a supus mecanismul razelor X pentru a de încerca determinarea complexității, dar și modului în care a fost fabricat și folosit.
Mașinăria este una de-a dreptul fantastică, cu atât mai mult chiar și în prezent scopul său rămâne unul misterios. Primele studii arată că vechiul calculator ar fi fost folosit în navigație, dar nimeni nu poate preciza cu exactitate la ce folosea. Specialistul Derek J. de Solla Price sugerează că aparatul era conceput pentru a urma un ciclu metodic, cu un model de 235 de luni folosite pentru a prezice viitoarele eclipse de Lună.
Funcțiile, dar și complexitatea mecanismului din Antikythera au rămas ascunse până în clipa în care a fost supus razelor X. Mai întâi a fost supus unor fotografii, utilizându-se tehnica de suprafețe expuse cu diferite modele de iluminat. Acest lucru a permis cercetătorilor să înțeleagă textul grecesc care există pe aparat. Apoi razele X au permis crearea unor modele pe calculator.
În acest fel, cele mai complexe detalii ale mecanismului au fost dezvăluite. Specialiștii au realizat că obiectul antic, doar printr-o simplă rotire a manivelei, putea să arate cu exactitate ziua și locul unde se poate vedea o eclipsă de Lună, chiar și pentru anii bisecți. De asemenea, calculatorul antic arăta atât poziția Soarelui, cât și al Lunii în funcție de zodiac, în plus este dotat cu o piatră de culoare alb-negru, care arată faza Lunii la o anumită dată.
Aceste concluzii sunt de-a dreptul șocante pentru că pare imposibil ca un om din antichitate să cunoască atât de bine modele după care se comportă Soarele și Luna. Întrebarea care încă a rămas pe buzele oamenilor de știință este: cine ar fi putut să construiască un asemenea dispozitiv cu circa 2000 de ani în urmă? Să fie de origine umană sau mecanismul Antikythera să fie realizat de către o civilizație misterioasă pe care nu o cunoaștem?”[1]
SURSE