Quantcast
Channel: Fără Secrete
Viewing all articles
Browse latest Browse all 904

Dosarul electronic de sanatate al pacientului nu are confidentialitate si nici pacientii n-au fost intrebati daca il doresc ! Medicii vor fi obligati sa utilizeze, iar daca refuza vor fi amendati ! O alta mizerie venita din partea UE !

$
0
0

Asta ne mai lipsea ca in rest le avem pe toate ! In timp ce nu exista bani pentru intretinerea spitalelor, pentru dezvoltarea lor, unde oamenii si azi, trebuie sa vina cu medicamente, pansamente si alte obiecte medicale de acasa, Ministerul Sanatatii, la ordinul UE, da ignora cu buna stiinta, toate aceste probleme din spitale si in loc sa foloseasca bani pentru a le remedia, ei prefera sa investeasca sume, evident mari, intr-un sistem de digitalizare a fiselor medicale.

Cardurile de sanatate – pasul premergator !

“Până în prezent au fost tipărite 10 milioane de carduri de sănătate, urmând ca procesul de producţie al acestora să fie finalizat în următoarele două luni, a anunţat marţi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

“Cadrul de sănătate va fi distribuit în acest an. Până în momentul de faţă avem deja tipărite 10 milioane de carduri, urmează în următoarele două luni să fie definitivat acest proces de producţie. În paralel, în următoarele două săptămâni, vom începe procedura de atribuire a serviciilor poştale prin care vor ajunge aceste carduri la populaţie. După procedura de achiziţie publică a serviciilor poştale, pe care o estimăm la două-trei luni începând din toamna acestui an, cardurile vor ajunge la populaţie”, a spus şeful CNAS, Radu Ţibichi.

Potrivit acestuia, chiar din această lună vor fi distribuite ca program-pilot între 5.000 şi 7.000 de carduri, în special bolnavilor care beneficiază de dializă.

“Tot din luna iunie, odată cu implementarea pachetului de bază şi a contractului cadru, să fie reorganizate şi administrativ şi anumite structuri ale CNAS, astfel încât să permită ca furnizorii de servicii medicale să nu mai facă atâtea drumuri la Casă pentru operaţiunile obişnuite de decontare şi raportare – şi aici mă refer la implementarea sistemului de facturare electronică, care va fi posibilă din luna iunie“, a spus Ţibichi.

Referindu-se la Dosarul electronic al pacientului, preşedintele CNAS a spus că acest proiect se află în faza finală, el fiind deja testat cu succes.

“Suntem în faza finală a proiectului Dosarul electronic al pacientului. A fost testat cu succes. Până în acest moment peste 300.000 de dosare electronice au fost create în regim de test, urmând ca din luna mai sistemul să fie funcţional şi dat în producţie. Un sistem care va aduce o schimbare de comportament în ceea ce priveşte relaţia dintre pacient şi medic, un sistem care ajută ca banii să fie cheltuiţi cu mai multă transparenţă”, a adăugat reprezentantul CNAS.

Potrivit lui, medicii vor primi sancţiuni dacă nu vor introduce date în acest sistem.

“Este obligatoriu începând cu noul contract-cadru. A fost stabilită o clauză la toate categoriile de furnizori, prin care au obligaţia să furnizeze acest instrument. Şi legislaţia spune la fel. Dacă nu îl folosesc medicii, există sancţiunile prevăzute de lege, care sunt graduale: avertisment, sancţiune pecuniară într-un procent diferenţiat în funcţie de numărul de abateri”, a explicat Radu Ţibichi.”[1]

Dosarul electronic de sanatate obligatoriu pentru medici !
Evident in “avantajul” nostru !

“De astazi, fiecare român, indiferent dacă este asigurat sau nu, va avea un dosar medical electronic. Acesta va fi iniţiat la primul consult şi va contine întreg istoricul medical al fiecărui pacient.

Va fi foarte util în situaţii de urgenţă şi totodată va elimina fraudele din sistemul sanitar, o declară chiar Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Medicii care refuză să folosească dosarul electronic vor putea primi sancţiuni, de la avertisment până la amenzi.

În situaţii de urgenţă, medicii vor avea acces la tot istoricul medical al pacientului. Alergii, grupa de sânge, bolile cronice, proteze, internări şi ultimele prescripţii, toate se vor afla în dosarul electronic de sănătate.

Astfel, vor fi comasate toate informaţiile împărţite, în prezent, în fişele de observaţie, foile de observaţie şi registrele de consultaţii ale pacienţilor.

În felul acesta decizia medicala va fi una bazată pe informaţii din surse diferite, dar disponibile în timp real şi securizat.

De altfel, folosirea dosarului de sănătate se poate face fără acceptul pacientului doar în cazul intervenţiilor medicale de urgenţă, iar în rest, numai cu acordul acestuia.

La dosarul electronic au acces doar pacienţii şi medicii curanţi.

Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toţi medicii care au cod de parafă, sunt specialişti şi au semnătură electronică, în această situaţiei fiind 35.000 de medici.

Accesul se poate face pe baza cardului de asigurări de sănătate sau a matricei de securitate. Matricea este elementul alternativ la card, care reprezintă combinaţii de cifre de pe orizontală şi diagonală şi este proprietatea pacientului.

Acesta poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru. Oficialii din sănătate spun că, prin aceste schimbări, fraudarea în sistem va fi imposibilă.”[2]

Accesul la informatii confidentiale !
Pacientii n-au fost intrebati !
Adio confidentialitate !

Exista doua probleme pe care vreau sa le expun aici:

1. Confidentialitatea – care nu poate fi garantata de nimeni, avand in vedere atatea cazuri de hackeri care au reusit sa sparga tot felul de servere “protejate”. Cine ne garanteaza noua protectia si prin ce firewall ?

2. Pacientii n-au fost intrebati – asta reprezinta o dovada uriasa de sfidare a cetatenilor, care practic sint obligati sa accepte niste lucruri, pentru ca asa doreste UE. Nu uitati, in SUA, in prezent exista un program medical numit “Obamacare” care presupune implantarea de microcipuri oamenilor. Ce vedem noi aici, acum, nu sint altceva decat pasi premergatori, deoarece ei o iau incetul cu incetul.

Dosarul de sănătate va cuprinde datele personale și istoricul medical al pacientului: de la trimiteri, consultații medicale, rețete, spitalizări, până la diagnostice și antecedente. Orice modificare va fi semnalată și însoțită de data, ora și parafa medicului.

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, medicul Mihaela Covrig, este de părere că noul dosar electronic de sănătate al pacienţilor nu va uşura munca medicilor sau nu va scurta timpul de aşteptare al pacientului la cabinet, ci, din contră, va fi o povară pentru toţi. “Ne va fi foarte greu să luăm fiecare fişă medicală în parte şi să introducem datele în acest dosar electronic. Greu va fi şi pentru pacienţi, care vor trebui să petreacă mult mai mult timp la cabinet, pentru a aştepta ca noi să introducem în calculator toate informaţiile noi pe care ei ni le aduc.

S-a tot spus că secretul dosarului electronic îi va aparţine medicului, însă cum ar putea asta să se întâmple din moment ce medicii sunt obligaţi să îi ofere pacientului datele necesare pentru ca acesta să poată accesa singur acest dosar? În plus, pacienţii vor avea posibilitatea de a introduce singuri date. Dacă este aşa, medicii cum mai pot testa veridicitatea datelor care se regăsesc acolo? Aşteptăm să fie publicate normele de aplicare ale acestui proiect, însă, momentan, medicii de familie nu văd o uşurare a activităţii prin implementarea acestui sistem”, a declarat medicul Mihaela Covrig.

SURSE

1. http://www.romaniatv.net/cnas-a-tiparit-10-milioane-de-carduri-de-sanatate-afla-cand-incepe-distribuirea-lor_143117.html

2. http://www.antena3.ro/life/sanatate/de-astazi-fiecare-roman-va-avea-un-dosar-medical-electronic-fraudele-din-sistemul-sanitar-vor-fi-255452.html


Viewing all articles
Browse latest Browse all 904

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48