La inceputul lunii iunie 2014, s-a aflat ca Electrica Muntenia, o importanta companie de electricitate, a “tepuit” peste un milion de romani, umflandu-le astfel facturile, oamenii nestiind de ce platesc facturi uriase, dupa cum spune si site-ul de stiri Digi24.ro:
“Vicepreşedintele ANRE şi directorul ENEL, reţinuţi ieri pentru fapte de corupţie împreună cu un om de afaceri din domeniul energiei, şi-ar putea petrece următoarea lună după gratii. Decizia va fi luată de magistraţii Tribunalului Bucureşti, la cererea procurorilor anticorupţie. Cei trei sunt acuzaţi de luare şi dare de mită respectiv de primire de foloase necuvenite.
În urma afacerii dintre vicepreşedintele ANRE, Enel Muntenia şi firma condusă de milionarul Gheorghe Ciubotaru, au avut de suferit consumatorii. Facturile au fost umflate artificial, după ce Enel ar fi aplicat dubla taxare pentru certificatele verzi.
Enel Muntenia Sud deserveşte un milion de familii, astfel că în Bucureşti şi în Ilfov au fost afectate aproximativ trei milioane de persoane. În primul rând prin creşterea facturilor, întrucât în ianuarie 2013, atunci când tarifele s-au majorat cu 6%, motivele invocate fiind creşterea costului de producţie şi suplimentarea ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă.
Şeful ANRE îi contrazice însă pe procurori. Într-o intervenţie la Digi24, el a susţinut că reducerea facturilor ar fi trebuit să fie de 1,3 la sută, ceea ce s-a şi întâmplat.
„Acest lucru s-a instituit de o analiză făcută de o comisie independentă din cadrul autorităţii şi s-a stabilit un procent de 1,3% scăzut din factură pe o perioadă de timp de câteva luni, astfel încât consumatorul să îşi primească toţi banii pe forma veche de susţinere. ANRE a observat că există această dublă taxare şi a obligat toţi furnizorii să o retrocedeze”, a declarat Niculae Havrileţ, preşedinte al ANRE.
Oficialul ANRE recunoaşte că a fost o problemă a taxării certificatelor verzi la sfârşitul anului 2012, când s-a trecut la acest sistem. Cu toate acestea, reducerea facturilor cu 1,3% ar fi trebuit să regleze conturile.
Certificatele verzi sunt o modalitate de plată a energiei între producătorii de energie regenerabilă şi Enel, care distruibuie energia către consumatorii finali.
Consumatorul final plăteşte aceste certificate verzi pentru că statul obligă distribuitorii să cumpere energe regenerabilă de la producători, să o transfere către consumatorul final. Odată cu energia se transferă şi costurile.
Expert în politici de energie: Există nişte obligaţii reciproce pe care le au companiile reglementate şi reglementatorul, care permit apariţia unor înţelegeri punctuale şi care nu sunt tocmai ok„ANRE e reglementatorul în energie şi este exact autoritatea care ar trebui să reglementeze tarifele pentru reţele şi să stimuleze concurenţa în zonele de piaţă competitive, respectiv producţie şi furnizore.
Există nişte metodologii după care se calculează tarifele, care sunt foarte clare şi există nişte planuri de investiţie în reţele reglementate de ANRE pe 5 ani care corespund cu perioada de tarifare. Ce ar trebui să se întâmple ar fi ca toate reglementările care privesc distribuţia să fie foarte clare, obiective şi să nu existe niciun pic de discreţie. Or, asta poate fi asigurat numai în măsura în care reglementatorul la rândul său e bine guvernat.
Şi noi am tras în trecut diferite semnale de alarmă legate de modul în care e construit comitetul de reglementare al ANRE, calitatea persoanelor şi a selecţiei care s-a făcut pentru a ocupa acele funcţii. Atât companiile reglementate, cât şi statul au unul faţă de celălalt tot felul de datorii pe care încearcă să le compenseze unii cu ceilalţi. Spre exemplu, pe de o parte la Enel Furnizare CFR nu plăteşte la timp, pe de altă parte se pare că se dau tot felul de tarife care nu sunt tocmai ok.
Pe de altă parte, s-au recunoscut nişte investiţii făcute de companiile din distribuţie recunoscute pe hârtie, dar nu şi în tarif. Practic, există nişte obligaţii reciproce pe care le au companiile reglementate şi reglementatorul, care permit apariţia unor înţelegeri punctuale şi care nu sunt tocmai ok”, a explicat la Digi24 Otilia Nuţu, expert în politici de energie.
Procurorii DNA: În 2012, Enel distribuţie Muntenia a aplicat dubla taxare pentru certificatele verzi către consumatori
ANRE, autoritatea care reglementează piaţa energiei, a descoperit neregula şi a cerut ENEL Distribuţie Muntenia, ca sancţiune, reducerea tarifelor cu 6%. În acel moment a intervenit Claudiu Dumbrăveanu, vicepreședinte ANRE. El i-a propus directorului Enel, Florin Gugu, reducerea tarifelor cu doar 1,3% in loc de 6%, cu condiția ca firma ElectroAlfa Internațional SRL să primească diverse contracte de la ENEL. Asta a însemnat pentru ENEL, spun procurorii, o economie de 2,5 milioane euro.
Potrivit procurorilor DNA, Claudiu Dumbrăveanu a cerut de la Florin Gugu, director în cadrul ENEL, două contracte de execuție lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei pentru compania ElectroAlfa Internațional, al cărei angajat a fost în trecut, se arată într-un comunicat al DNA.
Compania ENEL este unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România. A avut anul trecut afaceri de 1,5 miliarde de euro.
„Concret, în prima jumătate a anului 2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcție de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuție Muntenia este pasibilă de sancțiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a condiționat micșorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziție echipamente cu această societate.
În cursul lunii mai 2013, ENEL inițiase procedurile interne pentru stabilirea cerințelor de participare a ofertanților la atribuirea contractului „Antrepriza lucrărilor în rețelele de medie tensiune aparținând filialelor Banat și Dobrogea ale ENEL”, printre ofertanți regăsindu-se Electroalfa International SRL, conform declarației privind participanții din 5.08.2013.
În acest context, Gugu Florin a promis că va ține cont de solicitarea lui Dumbrăveanu Claudiu Sorin, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanții SC ElectroAlfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deși aceștia practicau prețuri peste cele ale pieței în domeniu”, spun procurorii.”[1]
De pe site-ul Nasul.TV vedem cum DNA si Parchetul au fost puse la zide de catre judecatorii corupti ai Tribunalului Bucuresti, care au “demontat” asa-zisele facturi umflate, care n-ar fi fost deloc umflate:
“Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că materialul probator administrat până la acest moment procesual, nu relevă existenţa unor probe şi nici chiar existenţa unor indicii temeinice, din care să rezulte presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi. (…) În condiţiile în care nu au fost audiaţi factorii de decizie din cadrul ENEL sau reprezentanţii SC E.I., persoanele implicate în atribuirea celor două contracte ori în lipsa unui act de control, concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obţinute (…) este pur speculativă şi nesusţinută de materialul de urmărire penală”, arată Tribunalul, în documentul citat.
Potrivit motivării instanţei, nicio arestare nu se poate baza pe impresii, intuiţie, o simplă asociere de idei sau de prejudecăţi – etnice, religioase sau de altă natură-, indiferent de valoarea lor.
“Existenţa unei înţelegeri între cei trei inculpaţi, nu a fost nicicum contestată, astfel că revine rolul judecătorului de drepturi şi libertăţi să constate, pe bază de probe, caracterul licit sau ilicit al acesteia. Foloasele trebuie pretinse şi primite cu titlu de contraechivalent al conduitei pe care inculpatul Dumbrăveanu, s-a angajat să o aibă, respectiv aceea de a efectua acte contrare indatoririlor sale de serviciu”, scriu judecătorii în motivarea deciziei de cercetare a vicepreşedintelui ANRE în libertate.ursa citată arată că probele adunate de anchetatori nu conduc la concluzia că Dumbrăveanu a urmărit interesele ENEL.
“La dosarul cauzei nu există probe şi nici indicii temeinice, în sensul că inculpatul Dumbrăveanu a influenţat în vreun fel rezultatul votului, cu scopul de a urmări interesele ENEL şi, implicit de a obţine foloase necuvenite pentru SC E.I. (SC ElectroAlfa International SRL – n.red.)”, se menţionează în motivarea instanţei.
Tribunalul Bucureşti a respins, în 7 iunie, propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DNA pentru vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, cercetaţi într-un dosar de corupţie.
Decizia nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va lua în discuţie dosarul în 17 iunie.
Procurorii anticorupţie i-au reţinut, în 5 iunie, pe vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, acuzaţi de luare de mită, alături de directorul ENEL Florin Gugu, pentru dare de mită, informează DNA.
În ordonanţa de reţinere se arată că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, suspectul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International SRL, al cărei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe.
Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.
Concret, în prima jumătate a anului 2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această societate, mai scrie stiripesurse.ro”[2]
Iata cum se umfla factura la curent !
“Dar ce sunt aceste taxe şi de ce le plătim?
Ambele sunt directive europene relativ recente, adoptate într-o formă sau alta de toate ţările membre. România a ales însă formele cele mai dure şi a negociat cel mai puţin avantajele pe care le avea deja. De ce? Pentru ca “băieţii deştepţi” să poată călări în continuare sistemul energetic.
Certificate Verzi (RES – renewable energy support).
Este o formulă prin care distribuitorii de energie (deci, în final, consumatorii) subvenţionează investiţiile în surse de energie regenerabilă – eolian, solar, hidro, biomasă.
În total, în următorii 10 ani ar trebui ca 10 miliarde de euro să iasă din buzunarele consumatorilor şi să intre în ale producătorilor de energie verde. Metoda prin care se întâmplă acest transfer este următoarea: fiecare MWh regenerabil produs primeşte un număr de “certificate” – 6 pentru solar, 3 pentru hidro, 3 pentru biomasă, 2 pentru eolian. Ele pot fi vândute pe bursa dedicată, nu mai scump de 55 de euro fiecare şi nu mai ieftin de 27 de euro fiecare. Distribuitorii sunt obligaţi să cumpere un număr de certificate, proporţional cu ţinta. Aşa se face că în februarie certificatele au adăugat 12,5% la factură, adică pentru fiecare 8 kWh consumaţi românii au plătit încă unul. Iar cifra va tot creşte, odată cu ponderea regenerabilelor.
Scopul este ca, până în 2020, 24% din energie să provină din surse “verzi” (deşi ţinta la nivel european este de numai 20%). Pentru asta, România oferă cea mai generoasă schemă de compensare şi impune cele mai mari penalităţi pentru cei care nu se conformează.
Colac peste pupăză, România a acceptat să scoată de la numărătoare hidrocentralele de peste 10MW putere instalată, care asigură deja 30% din consumul total şi ar fi arătat că ţinta a fost respectată dintotdeauna. Ideea Comisiei Europene a fost ca toată lumea să facă un efort, chiar dacă pleacă de pe o poziţie bună. Însă alte ţări au ştiut să-şi negocieze mult mai bine efortul. Polonia, puternic dependentă de combustibilii fosili, şi-a asumat o ţintă de numai 15%, pe care a preferat să o neglijeze. Suedia, singura ţară UE care depăşeşte România la pondere hidro, are o ţintă foarte ambiţioasă, comparabilă cu a României, dar speră să o atingă pe cale naturală. Schema de subvenţie a fost mult mai modestă (şi a fost închisă pentru investiţiile de după 2009) iar penalităţile – suficient de mici încât cei mai mulţi distribuitori să aleagă să le plătească.
Contribuţia pentru cogenerare (CHP – combined heat and power).
Este o formulă prin care distribuitorii de energie (deci, din nou, consumatorii) subvenţionează producţia simultană de electricitate şi căldură, mai exact “cogenerare de înaltă eficienţă”. Costul pe 12 ani este de 4,7 miliarde de euro.
Şi asta este o schemă pe care România a mai experimentat-o şi la care stă “bine”, este vorba de tradiţionalele CET-uri care în afară de curent produc şi căldură pentru RADET-uri, care vine pe ţeavă şi încinge caloriferele la preţuri ameţitoare.
Întrebarea firească este dacă eficienţa e aşa înaltă, de ce mai trebuie subvenţie. Iar legiuitorul explică printr-un nonsens rar: “In aceste conditii, mentinerea in piata a centralelor de cogenerare, ce realizeaza economii de combustibil fata de producerea separata, dar inregistreaza costuri de producere semnificativ mai mari, nu poate fi realizata fara acordarea unui sprijin”. Deci fac economii atât de mari că nu rezistă pe piaţă, da?
Ideea din spatele schemei este foarte corectă şi generoasă din punctul de vedere al fizicii, însă are probleme economice – motivul pentru care CET-urile comuniste au eşuat (spre deosebire de hidrocentrale, care sunt doar căpuşate). O centrală pe combustibili fosili, să zicem gaze, are un randament relativ redus – 30-40% (care ar urma să ajungă la 60% în regimul de “înaltă eficienţă”). Restul reprezintă căldură reziduală, a cărei temperatură nu e destul de mare să învârtă vreo turbină, dar care teoretic poate fi folosită cu succes pentru încălzire. Numai că pe parcurs intervin mai mulţi factori care pot transforma câştigul în pagubă.
Un factor este sincronizarea – perioadele în care necesarul de căldură este corelat cu cel de curent sunt destul de rare, regula este că o centrală fie produce în principal curent şi aruncă o parte din căldură, fie produce în principal căldură şi pierde o parte din oportunitatea de-a produce curent. România, cu oscilaţiile sale climatice şi iarna de 3-4 luni, amplifică această problemă. Alta este povestea în Nord, unde sezonul rece durează 8-9 luni, cu variaţii destul de line.
Alt factor este reţeaua de distribuţie – cu cât este mai lungă, cu atât pierderile pe traseu sunt mai mari. Dacă mai apar şi găuri pe traseu, deja adio rentabilitate.
Iar al treilea factor este faptul că la RADET-uri se fură pe rupte, astfel că pierderea se transformă în catastrofă.
Cogenerarea poate fi o idee bună doar dacă se găsesc alte tipuri de consumatori, nu dacă “agentul termic” le este băgat pe gât la preţuri exorbitante clienţilor captivi care stau la bloc, cu investiţii făcute tot din banii lor.
La final, pe lângă consum care e maxim jumătate din total, avem de plătit aşa:
1. Factură uriaşă la RADET, care continuă să includă indirect “pierderile de pe reţea”, deşi altfel suna minciuna la contorizare.
2. Taxele care se transformă în subvenţii pentru căldură.
3. Gazele scumpe, inclusiv ca urmare a faptului că Petrom şi-a făcut centrală de “înaltă eficienţă” pentru a ocoli interdicţia de export, cu banii economisiţi din redevenţa minusculă cerută de stat.
4. Contribuţia pentru cogenerare, care nu lasă sistemul să sucombe – o privire sumară pe lista beneficiarilor îi scoate la iveală pe câţiva dintre aceiaşi “băieţi deştepţi” care învârteau curentul “ieftin” sau gazul “ieftin”.
5. Certificatele verzi în schimbul faptului că CET-urile de de “înaltă eficienţă”, vai, scot fum.
6. TVA, acciză (!), taxă radio-TV.Ghici ce primim în schimb!”[3]
Bulgarii tepuiti la fel, au iesit in strada si au dat jos guvernul !
Asta trebuie sa faca si romanii !
Dacă vă uitaţi din când în când la ce conţine factura de electricitate, ştiţi deja că sunt taxate cel puţin două lucruri pe care nu le-aţi văzut vreodată livrate: “certificate verzi” şi “contribuţie pentru cogenerare”.
Dacă v-aţi uitat recent, aţi constatat că aceste două taxe se apropie deja de 20% din valoarea facturii.
Vecinii bulgarii s-au uitat deja, au ieşit cu facturile în stradă şi au răsturnat un guvern.
Dar ce sunt aceste taxe şi de ce le plătim?
Ambele sunt directive europene relativ recente, adoptate într-o formă sau alta de toate ţările membre. România a ales însă formele cele mai dure şi a negociat cel mai puţin avantajele pe care le avea deja. De ce? Pentru ca “băieţii deştepţi” să poată călări în continuare sistemul energetic.
P.S. Judecatorii corupti sint omniprezenti in tribunalele din Romania, multi dintre ei sint de o jalnica tinuta morala, sa nu mai zic de cea culturala.
SURSE
3. http://voxpublica.realitatea.net/business-economie/iata-cum-se-umfla-factura-la-curent-91069.html