Conceptul de “Universuri Paralele” nu este un concept nou, pus in miscare astazi, ci este un concept mai vechi, dar care s-a demonstrat de abia in anul 2010, printr-un experiment, pe cat de incredibil, pe atat de real. Cosmologul Alexander Vilenkin este de părere că Universul este exact ca o bulă. Când s-a format era de dimensiuni mici, dar odată cu trecerea timpului s-a dezvoltat și continuă acest fapt până atunci când timpul se dilată suficient de mult încât să nu mai existe. De asemenea, mai există și alte astfel de universuri, care se umflă cu viteze considerabil mai mari. Există posibilitatea ca aceste universuri bule să interfereze și astfel se crează universuri și mai mari. Această teorie este similară cu cea a ciocnirii galaxiilor.
O stire din aprilie 2014, face senzatie pe internet, dar si in mediul stiintific din lumea intreaga, dupa ce o masina aflata in trafic s-a tamponat cu o alta masina, aparuta “din senin”. Totul a fost inregistrat de o camera, aflata la bordul altei masini care se afla in spatele masinii tamponate.
Am mai scris pe acest site despre “alunecarile in timp”, adica persoane care in timp ce mergeau prin oras, pe drum, s-au trezit in alta lume, unii ba in Evul Mediu, altii in alta oras, dupa care s-a revenit la normal. Nu putem vorbi asa dar de niste “oameni nebuni”, pentru ca unii dintre ei, erau oameni respectati.
Mai multe cititi pe larg aici -> http://www.fara-secrete.ro/alunecarile-in-timp-intamplari-in-care-oamenii-s-au-trezit-intr-o-alta-dimensiune-si-intr-o-alta-epoca-din-trecut.
Termenul de „univers paralel” este mai generalist, fără nici o conotație care ar implica o relație, sau lipsa de relație, cu universul nostru. Un univers în care legile naturii sunt foarte diferite – de exemplu, unul în care nu există limitări relativiste și viteza luminii poate fi depășită – ar putea fi considerat, în general, un univers paralel, dar nu și o realitate alternativă. Definiția corectă din mecanica cuantică pentru universurile paralele este că sunt „universuri care sunt separate între ele printr-un singur eveniment cuantic.”
Conceptul a apărut în afara mecanicii cuantice, așa cum apare în povestirea lui Jorge Luis Borge „El jardín de senderos que se bifurcan” publicată în 1941 înainte de inventarea termenului de „interpretarea mai multe lumi” a lui Hugh Everett . În poveste, un sinolog[3] descoperă un manuscris al unui scriitor chinez în care aceeași poveste este relatată în mai multe moduri, adesea contradictorii, și apoi explică vizitatorului său (nepotul scriitorului) conceputul de timp relativ care seamănă cu o „gradină cu poteci bifurcate”, unde lucrurile se întâmplă în paralel într-o infinitate ramificată de moduri.
Univers oglindă !
“În 1967, Andrei Saharov a emis idea explicării asimetriei materie-antimaterie în Univers, sau, vorbind mai simplu, dacă ecuațiile câmpului cuantic Klein-Gordon și Dirac sunt absolut simetrice în ceea ce privește materia și antimateria, de ce Universul nostru este totuși compus din materie și nu din antimaterie? Saharov a explicat, că la stadiile incipiente de evoluție a universului, atunci când Universul era în expansiune, aveau loc procese de deteriorare a simetriei CP (de sarcină și paritate), sau, cu alte cuvinte nu se realiza conservarea sarcinii barionice.
Andrei Saharov emite astfel ipoteza existenței unui univers paralel în care predomină antimateria. Împărțirea universului în două universuri paralele de bază, în unul în care predomină materia și în celălalt antimateria, ar putea fi o idee care să concilieze logica și experiența. În acest univers geamăn al nostru nu doar materia ar fi înlocuită de antimaterie, dar și săgeata de timp ar fi inversată (simetrie T) precum și imaginile geometrice ar fi inversate (simetrie P = relația dintre o particulă și a imaginii sale în oglindă).”[1]
Hiperspațiu – ce este hiperspatiul ?
“Hiperspațiul, este de obicei descris ca fiind o altă regiune a spațiului co-existentă cu universul nostru, în care se poate ajunge folosind un câmp de energie sau un alt dispozitiv (navă spațială, gaură de vierme, etc). Călătoria prin hiperspațiu este adesea descrisă ca având loc la o viteză superluminică (mai mare decât viteza luminii din spațiul normal). În timp ce spațiul euclidian are doar dimensiuni spațiale, un spațiu Minkowski are și o dimensiune temporală. Astfel grupul simetric al unui spațiu euclidian este grupul euclidian iar pentru un spațiu Minkowski este grupul Poincaré.”[1]
Oamenii de stiinta demonstreaza in laborator existenta Universurilor Paralele !
Strania descoperire de catre fizicienii de la Universitatea California din Santa Barbara semnifica, pe intelesul tuturor, ca un obiect pe care-l puteti vedea in fata, poate exista simultan intr-un univers paralel; astfel calatoria in timp ar fi mai mult decat posibila si n-ar fi doar o secventa dintr-un film SF, anunta site-ul FoxNews[2].
Totul a pornit de la o foarte subtire bucata de metal, o “paleta” avand grosimea parului uman, incredibil de mica, dar ce poate fi vazuta cu ochiul liber. Cercetatorul Andrew Cleland de la Universitatea din California mai sus mentionata, a racit aceasta paleta intr-un frigider, a micsorat lumile, si, sub un recipient special, a scos tot aerul pentru a elimina vibratiile. Apoi, a apucat-o ca un diapazon, dar a remarcat ca paleta se misca, dar si ramanea nemisca in acelasi timp!
Acest lucru pare contradictoriu, si e aproape imposibil de inteles daca nu v-ar chema Einstein. Dar chiar asta s-a intamplat. Si e un lucru foarte ciudat.
Cum a fost posibil acest lucru?
Pentru a incerca sa intelegeti, trebuie sa ganditi in termeni mici. Mai mici decat un atom. Electronii, care se invart in nucleul unui atom, se rotesc cu viteze diferite in acelasi timp; de aceea, ei sunt greu in a fi “prinsi”. Acest lucru se poate intampla, doar cand masuram pozitia unui electron pe care il fortam sa aiba o anumita pozitie specifica. Fizicianul Andrew Cleland a avut aceasta idee stralucita de a aplica acelasi principiu al electronului unui atom si in cazul unui obiect vizibil cu ochiul liber.
Ce inseamna toate aceste lucruri mai pe inteles? Sa spunem ca in Oklahoma iti vei vizita matusa. Dar, in alt univers paralel, acolo unde particulele atomice nu se pot mentine, tu te vei uita la serialul de desene animate “The Simpsons”. Acest lucru pare ceva SF, dar se bazeaza pe stiinta reala.
“Atunci cand observi ceva intr-o anumita stare, aceasta teorie imparte Universul in doua parti”, a declarat Cleland site-ului FoxNews.com, incercand sa explice cum de sunt mai multe Universuri si cum putem vedea doar unul dintre ele.
Teoria multiversului spune ca intreg Universul “ingheata” in timpul observatiei si putem vedea doar o realitate. Astfel, la un moment dat, putem vedea doar o minge de fotbal in aer, dar, in alt Univers, mingea de fotbal deja a cazut pe teren.
Sean Carroll, fizician la California Institute of Technology, accepta bazele stiintifice ale teoriei multiversurilor, chiar daca aceasta nu poate fi dovedita. “Doar daca ne-am putea imagina o super-avansata civilizatie extraterestra care ar fi rezolvat acest lucru, noi nu suntem afectati de existenta mai multor universuri”, afirma Carroll. “Dar, cineva ar putea inventa o masinarie prin care sa se poata face comunicarea intre ele”.
Felul ciudat in care percepem timpul
Carroll mai sugereaza faptul ca noi nu simtim timpul, ci il percepem cum trece. De exemplu, timpul trece mai repede cand ne aflam pe un rollercoaster si trece foarte incet atunci cand ne aflam intr-o sala de lectura. Ultimele minute inainte de incheia vor parea ca orele.
Mai multe cititi pe larg aici -> http://www.fara-secrete.ro/fizica-cuantica-demonstreaza-ca-universurile-paralele-exista.
SURSE
1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Univers_paralel_%28fic%C8%9Biune%29