In ultima vreme, iar aici ma refer in special la luna martie 2014, continuand cu aprilie 2014, in Vrancea, au aparut o serie de seisme, de mica intensitate, dar care ar trebui sa ne puna pe ganduri, deoarece avem si un precedent in Romania, in acest caz. Din 23 septembrie 2013, continuand cu octombrie 2013, in comuna Izvoarele, din judetul Galati, au existat peste 200 de cutremure, fiind ceva uluitor chiar si pentru oamenii de stiinta din Japonia, care credeau ca “le-au vazut pe toate”.
Lucrul care a iesit in evidenta atunci si am fost printre primii care am scris, ca ar fi vorba de explorare de sist, a fost faptul ca apa din fantani nu era buna de baut. Noi stim, care am studiat efectele negative ale fracturarii hidraulice, ca automat apa (panza freatica) se polueaza atunci cand sint injectate substante chimice sub presiune in roci pentru a colecta aceste pungi de gaze. La data de 17 octombrie 2013, Directorul Institutului Geologic, Stefan Marincea, a fost dat afara deoarece a sustinut ca aceste cutremure s-au produs din cauza explorarilor petroliere din zona, care s-ar fi facut la o mare adancime si ar fi afectat structura tectonica a zonei, conform site-ului de stiri adevarul.ro[1].
Mai multe cititi pe larg aici -> http://www.fara-secrete.ro/cutremurele-din-galati-sint-dovada-clara-ca-exploatarile-pentru-gaze-de-sist-au-inceput-in-galati.
Pentru cei care inca mai sinteti fani ai lui Basescu sau ai plagiatorului Ponta, ar trebui sa stiti ca acesti doi ticalosi, sustin exploatarea gazelor de sist, acestia intalnindu-se cu seful companiei toxice Chevron.
Mai multe cititi aici -> http://www.fara-secrete.ro/nemernicii-basescu-si-ponta-de-acord-cu-exploatarea-gazelor-de-sist.
Pentru cei care inca mai credeti in iluzia “democratica” pe care a incercat UE s-o implementeze in mentalul colectiv, s-ar putea sa ramaneti socati cand o sa vedeti ca si UE sustine exploatarea gazelor de sist, asta pentru ca persoanele care inca mai credeau si sperau ca adresandu-se UE vor rezulva ceva, isi vor lua o mare teapa.
Mai multe cititi aici -> http://www.antena3.ro/externe/uniunea-europeana/comisia-europeana-da-unda-verde-pentru-explorarea-gazelor-de-sist-241411.html
Cutremure foarte multe in Vrancea
Practic au existat un lant de cutremure in Vrancea, care uimesc oamenii de stiinta, de la Institutul pentru Fizica Pamantului, intrucat se apropie de cutremurele din Galati.
“Un seism cu magnitudinea de 4,7 grade pe Richter a avut loc azi în zona Vrancea şi a fost resimţit şi la Bucureşti.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri, la ora 15.38, şi la 128 de kilometri de Bucureşti, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).
Oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Covasna (40 km), Vălenii de Munte (46 km), Săcele (54 km), Târgu Secuiesc (56 km), Râmnicu Sărat (56 km).
Anul acesta, în zona seismică Vrancea au fost înregistrate mai multe cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade. Cel mai mare dintre ele a avut 5 grade şi s-a produs pe 29 martie.
La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.”[2]
Acesta e doar unul dintre multitudinea de seisme din martie-aprilie 2014.
Fracturarea hidraulica provoaca cutremure
“Cutremure de pamant de amploare pot fi declansate de seisme produse la mii de kilometri, in zonele unde au loc fracturari hidraulice, asa numitele fracking, arata un studiu publicat in revista Science.
Fracturarea hidraulica consta in injectarea in roca, la presiune ridicata, de fluide pentru fisurarea acesteia si, ulterior, pentru extragerea gazelor sau a hidrocarbururilor, precum gazul si petrolul de sist. Aceasta tehnica face obiectul a numeroase polemici in Statele Unite si in Franta, din cauza efectelor ei asupra mediului inconjurator.
Mai multe sutdii au evocat, in acest sens, legatura intre fracking si cutremure, demonstrand in special ca injectarea fluidelor in sol poate conduce la o crestere a seismicitatii unei regiuni. Ultima cercetare arata ca un seism poate declansa replici in zone indepartate, daca aici au fost injectate fluide in sol, afirma autorii studiului.
Ei au ajuns la aceastaconcluzie dupa ce au analizat marile cutremure de pamant din ultimii ani, din Japonia, Chile si Indonezia, constatand ca in maxim 20 de luni ele au declansat seisme de intensitate mai redusa in regiuni de fracking, precum centrul Statelor Unite. „Fluidele actiuoneaza ca un fel de tampon sub presiune”, explica unul dintre cercetatori, Nicholas van der Elst, de la Univeristatea Columbia. „Ele fac mai usoara alunecarea faliei”, a precizat el.
Cercetatorii stiu deja ca regiunile care prezinta deja acumulari naturale de fluide subterane sub presiune au o activitate seismica mai importanta dupa un cutremur mai puternic, chiar daca el are loc la mii de kilometri. Dar este pentru prima data cand se gaseste dovada acestei legaturi in regiuni unde oamenii vin sa mai adauge niste fluide.”[3]
Sonda pentru explorarea gazelor de sist pusa in mijlocul satului Fitionesti din Vrancea
Iata ca incepe sa se dezlege “misterul” lantului de cutremure din ultima luna ce au aparut in Vrancea, asta conform site-ului adevarul.ro:
“Rompetrol a început să foreze în zonă anul trecut, iar în primăvara acestui an oamenii din vecinătatea sondei au început să reclame că li se crapă casele din cauza trepidaţiilor. Oamenii se tem să nu fi avut loc vreo implozie în căutarea preţiosului zăcămant. Grupul Rompetrol a început forările în august 2012 la o sondă de explorare geologică în Fitioneşti, ca parte a unui acord de concesiune cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale.
Compania a susţinut că explorarea nu vizează identificarea gazelor de şist, scopul acestei sonde fiind de a analiza structura geologică şi a stabili prezenţa unor hidrocarburi în formaţiunile Sarmation şi Badenian. Încercările de a contacta oficialii companiei în cursul zilei de ieri au eşuat, însă reporterii noştri vor insista în obţinerea unui punct de vedere oficial. Într-un comunicat remis presei în urmă cu cateva luni, compania a susţinut că a luat toate măsurile pentru a minimiza impactul lucrărilor în zona localităţii Fitioneşti.
Rompetrol extrage gaze de şist pe şest?
Gazele de şist sunt tot gaze naturale (gaz metan), singura diferenţă fiind metoda de extragere.
Gazul metan care se găseşte în pungi şi se extrage prin sonde obişnuite, prin metode “convenţionale” şi nu se găseşte de obicei la adâncimi atât de mari, sondele convenţionale mergând până pe la 1000m adâncime.
În schimb gazele captive în straturi de şist sau de cărbune, în aşa-numita “rocă mamă”, se află la adâncimi mult mai mari, de 2500-4500 de metri , şi se extrag în prezent prin tehnologia de fracturare hidraulică (fracking), în cadrul căreia se provoacă un şir de cutremure de mică intensitate la mare adâncime, se zdrobeşte roca prin intermediul acestor cutremure, continuându-se apoi cu injectarea unor cantităţi enorme de apă sub presiune înaltă, împreună cu circa 500 de substanţe chimice profund dăunătoare, apă care apoi este compromisă pentru totdeauna, fără a exista metode lipsite de pericol de a readuce această apă în circuitul ei natural, în natură.
De vreme ce sonda Kaz1 amplasată de Rompetrol la Fitioneşti, va face foraje de explorare la adâncimea de 4200 de metri, cam despre ce gaze ar fi vorba? Da, gaze naturale, dar….de şist!
Forajele de explorare sunt precedate de explorări seismice, în cadrul cărora se fac explozii de provoacă mici cutremure, pentru a se studia răspunsul rocilor geologice şi a se trage concluzii asupra alcătuirii lor. Pentru acest tip de explorări, în ţările civilizate sunt necesare avize speciale. Asta pentru că, pe de o parte, cutremurele provocate pot afecta structurile construcţiilor din zonă, dar şi pentru că, pe de altă parte, s-a constatat deja în SUA că procedeul de fracturare hidraulică poate provoca unele cutremure prin introducerea de apă sub presiune cu lubrefianţi la mare adâncime, favorizând astfel alunecarea straturilor geologice şi deci apariţia de mişcări seismice.
La noi, nici nu se vorbeşte despre avize pentru explorări seismice. De parcă nu am fi cu “sabia lui Damocles” a cutremurelor deasupra capului!Este constatat că aceste metode generează intensificarea activităţii seismice în zonele în care sunt aplicate, acesta fiind şi motivul pentru care în multe zone ale lumii ele au fost oprite. Nu şi la noi.
Activitatea seismică în zonă
Or, la noi, în ultima vreme, exact în această zonă activitatea seismică s-a intensificat!
În articolul publicat în Ziarul de Vrancea pe 7 februarie a.c., se afirmă lucruri contradictorii: “Rompetrol a început forările în august 2012 …dar nu vizează identificarea gazelor de şist, scopul fiind…stabilirea prezenţei unor hidrocarburi”
Păi, gazele din şisturi sunt şi ele hidrocarburi! Da, în şisturi poate fi şi petrol “de şist”, dar extragerea se face tot prin fracturare hidraulică, deci pericolele sunt asemănătoare.
Se spune că acolo “există o sondă de exploatare”, fără a se spune ce anume se exploatează şi prin ce procedeu.În 2012 s-ar fi început lucrările la o sondă de explorare- şi nu s-au sfârşit până acum? În general explorările durează doar câteva luni! Apoi, se trece la exploatare- dacă există avizele necesare.
Vedem că , aflaţi într-o situaţie asemănătoare, sătenii din Polonia se opun cu înverşunare forărilor “de exploatare” pentru gaze de şist, ştiindu-se că apoi urmează şi exploatarea acestora – altfel, de ce ar cheltui companiile ca să exploreze? (După cum a afirmat şi preşedintele nostru, la un moment dat).
Vedeţi “Polonezii contra gazelor de şist”
http://nazone.ro/2013/07/polonezii-contra-gazelor-de-sist.htmlDe fapt, exact ca şi în cazul satului polonez în care s-au demarat prospecţiunile pentru gaze de şist, şi la Fitioneşti casele au fost crăpate de trepidaţii, iar fântânile au secat. Pârâul Zăbărăuţ, care alimenta de ani de zile mai multe sate cu apă, a secat dintr-odată!
Deosebirea este că în satul nostru, sonda este pusă chiar în centrul satului!
Şi altă deosebire notabilă este aceea că în Polonia sătenii s-au mobilizat cu o înverşunare asemănătoare cu cea din timpul mişcării “Solidaritatea” pentru a împiedica acea companie petrolieră (acolo e vorba despre Chevon) să mai continue activitatea de prospectare, care ar urma să compromită activitatea agricolă din zonă.
Sătenii de la noi se plâng de dureri de cap , iar firma le-a dat ca despăgubire câte o butelie pentru fiecare gospodărie afectată.
Primarul le spune sătenilor că se prospectează pentru a se găsi gaze naturale convenţionale şi că toate avizele au fost date pentru exploatarea de gaz metan prin metode convenţionale. Toate datele indică însă că este vorba despre gaze de şist!
Atunci, ori primarul nu ştie ce s-a avizat de fapt (sau ştie şi vrea să ascundă adevărul sătenilor), ori compania KazMunayGas-Rompetrol prospectează şi apoi începe exploatarea de gaze de şist fără a avea avizele necesare!
Zona se incadreaza in regiunea de maxima activitate tectonica si seismica a Carpatilor de Curbura. Cum de s-a ales tocmai aceasta zona cu risc seismic maxim pentru desfasurarea unei activitati despe care s-a stabilit deja ca duce la intensificarea miscarilor seismice?Sursa: N/A ZONE
Ce spun localnicii și autoritățile
„Cad pereţii, de la trepidaţii crapă gresia pe jos. Nu am avut în zonă aşa ceva până acum. Au zis că o să fim despăgubiţi pentru probleme pe care le avem. Ne-a dat o butelie până acum”
- spune proprietara unui magazin din Fitioneşti.
Sătenii spun că de un an de zile, de când sonda a fost amplasată în apropierea caselor, nu mai au linişte din cauza zgomotelor constante. Nu sunt mulţumiţi cu ce le-a dat firma ca despăgubiri, câte o butelie pentru fiecare casă afectată, şi vor ca firma să plece din comună.
„Casa mea de când am făcut-o, de 50 de ani, nu mi-a crăpat, iar acum e plină de crăpături. Este un vuiet tot timpul, care deranjează”
- spune localnica Măriuţa Chirilă.
„Este foarte rău. Se aude zgomot toată noaptea şi ar trebui să plece să ne lase liniştiţi că e poluare mare”
- spune o altă localnică.
Unul dintre consilierii locali spune că s-a interesat la specialişti şi a aflat că poluarea este mare şi că a iniţiat o hotărâre de consiliu local prin care cere explicaţii.
”Ei au aşezat sonda la 40 de metri de locuinţe. Am înţeles de la anumiţi specialişti că vor fi eliminate substanţe care poluează aerul, dăunătoare şi pentru oameni. Firma care exploatează nu a vrut să vorbească şi cu consiliul local. Au sponsorizat dispensarul uman şi casa parohială”
- precizează consilierul local Gelu Diaconu.
Primarul comunei da asigurări că firma are toate avizele de exploatare şi că este vorba despre prospecţiuni pentru gaze naturale, convenţionale, iar cei afectaţi vor fi despăgubiţi prin contracte.
„La cetăţenii care au probleme din cauza vibraţiilor sunt încheiate contracte. Chiar azi am fost la un cetăţean pentru a constata defecţiunile pentru ca acestea să fie remediate de firmă”
- a precizat primarul Iordache Cazacu.
Firma care a amplasat sonda a concesionat un teren privat pentru investiţie pe o perioadă de 6 luni, prelungită pentru încă o jumătate de an.”[4]
Compania nu numai ca a mintit, dar incercarile reporterilor de a contacta pe oficiali, asa cum se cuvine pentru drept la replica, au esuat, intrucat acesti pungasi au preferat sa se ascunda precum sobolanii de intrebarile stanjenitoare din partea presei. Deci afirmatia conform careia “nu se vizeaza identificarea gazelor de sist”, e similara cu afirmatia facuta oamenilor in SUA si pe unde au mai fost, de au distrus ecologic multe zone pe Planeta.
SURSE
2. http://www.evz.ro/news-alert-cutremur-de-47-grade-in-vrancea.html
3. http://incomemagazine.ro/articole/fracturarea-hidraulica-favorizeaza-producerea-de-cutremure