Quantcast
Channel: Fără Secrete
Viewing all articles
Browse latest Browse all 904

Nemernicii Basescu si Ponta de acord cu exploatarea gazelor de sist! Acestia au discutat cu seful Chevron planuri de a fractura Romania! Uniunea Europeana este de acord cu exploatarea gazelor de sist!

$
0
0

Dupa ce ultimele luni ale anului 2013 au fost pline de proteste ale oamenilor din Pungesti si din alte zone ale tarii impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist, ce aflam noi acum, ca Basescu si plagiatorul Ponta, s-au intalnit cu seful Chevron si au decis ca sint de acord cu asta. Vi se pare incredibil?

Cert este ca la data de 8 ianuarie 2014, tribunalul din Vaslui, a luat o decizie istorica si anume: gazele de sist sint ale taranilor (proprietarilor) si nu ale guvernului. O astfel de decizie definitiva si irevocabila, cum a fost, a provocat anumite tensiuni in randul celor care conduc corporatia malefica.

Mai multe puteti sa cititi aici -> http://www.fara-secrete.ro/tribunalul-din-vaslui-a-luat-o-decizie-istorica-si-a-decis-ca-gazele-de-sist-sint-ale-taranilor-si-nu-ale-guvernului-masonic-al-romaniei.

Citez de pe site-ul realitatea.net, din data de 13 martie 2014:

“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, l-a primit joi, 13 martie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Derek Magness, director general al Chevron Europe Exploration and Production, se arată într-un comunicat de presă al Admnistrației Prezidențiale.

În cadrul întrevederii, domnul preşedinte Traian Băsescu a vorbit despre importanţa transferului în România de experienţă dobândită de compania Chevron în exploatările de gaz de şist din Statele Unite ale Americii, ca o contribuţie la dezvoltarea şi la asigurarea securităţii energetice a ţării noastre. Domnul preşedinte Traian Băsescu a invitat reprezentanţii companiei Chevron să analizeze oportunitatea ca un număr cât mai mare de tineri specialişti care au absolvit universităţile româneşti să poată fi angajaţi în activităţile pe care compania le desfăşoară în diferitele zone din ţară. Domnul Derek Magness a prezentat stadiul dezvoltării proiectului în România şi perspectivele pentru evaluarea cantităţilor de gaze de şist existente în ţara noastră. Discuţiile au făcut referire şi la însemnătatea implicării comunităţilor locale în desfăşurarea activităţilor companiei, se mai arată în document”[1]

Mai aflam ca:
“Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că l-a rugat pe preşedintele Chevron să îşi exercite drepturile date de licenţele eliberate de Guvern, într-un mod “prietenos” cu comunităţile locale.”[2]
Polonezii impotriva exploatarii gazelor de sist

Derek Magness, a planuit sa distruga multe tari din Europa, printre care si Polonia. In iulie 2013, un mic oras din Polonia se lupta, ca cei de la Pungesti impotriva exploatarii, dupa ce politicienii lor, ca si nemernicii de la noi, le-au dat unda verde:

“Fracturarea hidraulică şi posibila distrugere ireversibilă a mediului i-a făcut pe locuitorii unui oraş polonez să protesteze cu vehemenţă împotriva companiei americane Chevron. Şi nu în zadar.

Împrejurimile oraşului Zurawlow, situat în estul Poloniei, sunt o adevărată bijuterie verde, cu o floră extraordinar de bogată. Prin urmare, oamenii de aici vor ca locul în care trăiesc să rămână aşa cum este: frumos şi nedistrus de interesele companiilor multinaţionale.

Acum doi ani, specialiştii americani au apreciat că în acest oraş s-ar afla peste 5 mii de miliarde de metri cub de gaz. Gaz care ar putea fi exploatat folosindu-se controversata metodă a fracturării hidraulice. Rezerva de gaz ar fi atât de mare, spuneau americanii, încât ar asigura necesarul de energie al Poloniei pentru următorii 300 de ani.

Neimpresionaţi de perspectivele mult promisei independenţe energetice, locuitorii din Zurawlow au fost extrem de scandalizaţi când s-au trezit cu gigantul american Chevron la uşă, cu atât mai mult cu cât, compania americană doreşte extragerea gazului utilizând metoda numită fracking, binecunoscuta fracturare hidraulică. Prin urmare, revolta s-a transformat în teama că împrejurimile oraşului, încă verzi, ar putea fi distruse, iar pânza freatică iremediabil otrăvită.
[Ieri, Cernobîl. Astăzi, Chevron]

“Ieri, Cernobîl. Astăzi, Chevron”

Pani Stopa, o localnică din Zurawlow a arătat deja ce s-a întâmplat cu apa de la robinet, de când Chevron a început să efectueze în regiune teste seismice: a căpătat o culoare închisă, e aproape neagră, deci nu mai poate fi băută. “Apa aceasta era apă bună, acum arată ca uleiul. Au trecut trei ani de când au fost pornite aceste teste”, spune doamna Stopa.

Anul trecut, invocând o lege de protecţie a păsărilor în timpul incubaţiei, locuitorii micului oraş au creat o blocadă umană împotriva reprezentanţilor Chevron. Cu succes.

Proteste zilnice

Reprezentanţii Chevron s-au întors, însă, la Zurawlow, anul acesta. Şi n-au venit deloc singuri, ci cu forţe de ordine cu tot. Au ridicat un gard despărţitor, menit a-i ţine departe pe locuitori, care protestează zilnic împotriva companiei americane. Peste 100 de persoane demonstrează la Zurawlow zi de zi, încercând să oprească acţiunile companiei Chevron în regiunea lor aşa cum pot – cu tractoare care blochează accesul camioanelor acestui concern în zona ce ar urma să fie exploatată.

Oamenii spun că pământul a fost concesionat strict pentru teste seismice, iar aprobarea de forare a fost anulată în 2012. Spusele lor sunt susţinute de numeroase documente, care ar atesta faptul că Chevron nu are nici un drept oficial de a începe să foreze. “Chevron nu va recunoaşte acest fapt, câtă vreme guvernul nu face presiuni în acest sens”, acuză una dintre localnice.

De cealaltă parte, concernul american este sigur că posedă aprobarea şi celelalte documente necesare demarării procesului de forare. Pentru a scăpa de protestatari, compania Chevron a decis să construiască rapid o stradă nouă, pentru a avea acces la o altă zonă de exploatare, aflată la 10 km distanţă.

Oamenii şi-au continuat însă protestul, cerând companiei americane să plece nu doar din regiunea lor, ci şi din Polonia. În plus, locuitorii din Zurawlow au angajat avocaţi care să le ofere sprijin juridic şi au reuşit să atragă de partea lor militanţi ecologişti din Statele Unite, Cehia sau Letonia.

“Drill baby drill”

Regizorul Lech Kowalski s-a documentat extrem de atent cu privire la situaţia din micul oraş polonez. Cea mai recentă producţie a sa, intitulată “Drill Baby Drill”, compară situaţia ţăranilor polonezi din Zurawlow cu problemele similare din Pennsylvania, Statele Unite. “Aceşti ţărani sunt primii care au reşit să împiedice o companie multinaţională să exploateze gaze de şist. Este un lucru fără precedent, foarte important. Aceşti oameni vor să decidă singuri ce se întâmplă cu ţara lor”, a declarat regizorul pentru DW.

“De altfel, acest lucru este cu atât mai important, cu cât ei locuiesc aici de generaţii. Au rădăcini adânci în aceste locuri şi nu pot exista fără ţara lor. Ar putea vinde pământul, apoi şi-ar putea cumpăra un apartament la oraş, însă sufletul lor ar fi distrus. Tocmai de aceea luptă cu atâta ardoare”, spune Lech Kowalski.

Doar propagandă?

Acum doi ani, când au apărut primele veşti despre binecuvântările solului din Zurawlow, unii localnici au reacţionat cu entuziasm. Gândul că rezervele de gaze de şist ar putea asigura necesarul de energie al ţării timp de trei secole şi perspectiva independenţei de gazele ruseşti erau, evident, tentante. Însă testele efectuate până în prezent au spulberat masiv aşteptările peste măsură de optimiste ale multora.

Conform unor noi estimări, se pare că rezervele de gaze de şist de la Zurawlow ar urma să acopere necesarul de energie al Poloniei între 26 şi 70 de ani, aşadar mult mai puţin decât se crezuse anterior. În context, alte mari companii precum Exxon, Talisman şi Marathon au renunţat la planurile de exploatare din cauza nerentabilităţii.

Momentan, două treimi din importurile de gaz ale Poloniei sunt asigurate de compania rusească Gazprom, iar tarifele ar fi printre cele mai ridicate din Europa. În opinia unora dintre protestatari, guvernul de la Varşovia foloseşte dependenţa de gazele ruseşti ca argument în favoarea fracturării hidraulice.

Oamenii mai spun că fracking-ul n-ar asigura pe termen scurt absolut deloc independenţa faţă de Rusia. “Polonia are un contract încheiat cu Rusia care expiră abia în 2037″, spune Andrze Bak, unul dintre protestatari. În plus, gazul reprezintă doar o mică parte din necesarul energetic al ţării.

“Avem energie pe bază de cărbune, apă şi vânt. Politica oficială nu este decât propagandă, folosită pentru a-i determina pe oameni să sprijine fracturarea hidraulică”, este convins Andrze.”[3]

Chevronul a distrus 30 de ani jungla amazoniana transformand-o intr-un “Cernobal”

“Întrucât iar au început scandalurile privind exploatarea gazelor de şist din zona Bârladului, întrucât compania americană care se ocupă de aceste gaze (Chevron) afirmă în declaraţii publice că este una “responsabilă”, doresc să prezint adevărul şi să vedem cât de “responsabilă” a fost Chevron în alte colţuri a lumii, de exemplu, în Ecuador (în jungla amazoniană). Bun…e adevărat că acolo era vorba de petrol şi nu de gaze de şist, însă e vorba totuşi de aceeaşi companie.

Iar realitatea este următoarea: de mai bine de 3 decenii, Chevron a ales profitul în detrimentul oamenilor. În timp ce scotea petrol din jungla amazoniană din Ecuador, compania Texaco (care a fuzionat cu Chevron începând cu anul 2001) a operat fără să aibă vreo grijă pentru mediul înconjurător sau pentru localnici. Compania a eliberat intenţionat miliarde de kg de deşeuri toxice în râuri şi alte ape, a lăsat să se scurgă milioane de barili de petrol brut şi a abandonat alte cantităţi impresionante de deşeuri în întreaga regiune exploatată. Rezultatul a fost devastarea pe scară largă a întregului ecosistem şi a comunităţilor locale, acest lucru reprezentând unul dintre cele mai mari dezastre din întreaga istorie.

 

dezastru-Chevron-4Din cauza contaminării toxice ale solului şi apelor din regiune, toate comunităţile locale continuă şi în prezent să sufere de boli grave (ca de exemplu cancerul), copiii să se nască handicapaţi şi să existe o rată mare de avorturi spontane. Chevron nu a realizat niciodată o curăţare corespunzătoare a terenului exploatat şi pentru care compania era responsabilă, iar infrastructura sa continuă să otrăvească Amazonul ecuadorian. Începând cu anul 2002, organizaţia de mediu AmazonWatch luptă în justiţie împotriva companiei Chevron pentru repararea daunelor produse de compania americană localnicilor şi mediului înconjurător. Pe 14 februarie 2011, compania Chevron a fost găsită vinovată de un tribunal din Ecuador, fiind obligată la plata tuturor costurilor aferente pagubelor produse. 19 ani a durat întreg procesul… Site-ul în care se prezintă adevărul despre dezastru Chevron poate fi citit AICI:chevrontoxico.com.

 

dezastru-Chevron-3Chevron a produs în Ecuador un “Cernobîl al Amazonului”!

 

Istoria exploatării petrolului în Ecuador a început în 1964, când compania americană Texaco (acum Chevron), a descoperit petrol în regiunea nordică amazoniană, cunoscută sub numele de “Oriente”. Locuitorii indigeni din această pădure tropicală virgină, triburile indiene Cofan, Siona, Secoya, Kichwa şi Huaorani, trăiau un stil de viață tradițional, în mare parte neatins de civilizația modernă. Pădurile și râurile le ofereau acestor locuitori sursa pentru supraviețuirea lor de zi cu zi. Ei habar n-aveau de ceea ce li se vor întâmpla, atunci când muncitorii de la Texaco s-au mutat în zona lor și au fondat orașul Lago Agrio (“Sour Lake”, numit aşa după orașul din Texas în care a fost înființată compania petrolieră Texaco). Nici guvernul ecuadorian nu ştia la ce dezastru să se aştepte, din moment ce Texaco, în acea perioadă, era o binecunoscută companie americană ce avea mai bine de jumătate de secol de experiență în domeniu şi care se angajase în practicarea unor proceduri moderne de forare. Cu toate acestea, în ciuda legilor de mediu existente, Texaco a luat decizii deliberate de reducere a costurilor operaționale care, timp de 28 de ani (până în 1992) a dus la o catastrofă ecologică de amploare, pe care experții au numit-o “Cernobîl-ul Amazonului”.

 

dezastru-Chevron-2Chevron a câştigat 5 miliarde de dolari din neridicarea deşeurilor!

 

Sistemul de extracţie a petrolului folosit de Texaco în Ecuador a fost proiectat, construit și operat prin folosirea unor tehnologii ieftine, care nu corespundeau standardelor de protecţie a mediului încă de la bun început. Acest lucru a dus la poluarea sistematică a întregii zone amazoniene timp de aproape trei decenii.

 

Într-o zonă de pădure tropicală de aproximativ trei ori mai mare decât Manhattan-ul, Chevron (Texaco) a instalat 350 de sonde de petrol, iar la plecarea din țară (în 1992), a lăsat numai puţin de 1000 de gropi pline de deșeuri toxice. În timpul ploilor abundente, multe dintre aceste gropi de deşeuri s-au scurs în pârâuri şi râuri, care au devenit astfel poluate, făcând imposibilă folosirea apelor de către populaţia locală. Prin manipularea deșeurilor sale toxice din Ecuador, se spune că Texaco ar fi făcut o economie de circa 3 dolari pe baril de petrol produs. Cum Texaco a extras în cei aproape 30 de ani circa 1,7 miliarde de barili de petrol, aceasta înseamnă că ea a câştigat cel puţin 5 miliarde de dolari din nerespectarea normelor de mediu, o sumă absolut fabuloasă!

 

dezastru-Chevron-6Populaţia locală a fost îmbolnăvită grav de Chevron

 

Exploatarea petrolului din zona amazoniană ecuadoriană nu numai că a poluat apa şi solul acestui ecosistem unic din lume, dar a şi modificat ireversibil și degradat viaţa populaţiei indigene, care îşi câştiga traiul din pescuit și vânătoare. Acum, populaţia locală din acea zonă suferă de probleme grave de sănătate, ca de exemplu apariţia unui număr mare de cancere, de malformaţii congenitale precum şi de boli legate de expunerea la substanţe toxice.

 

Nici Texaco şi nici guvernul ecuadorian nu a consultat vreodată comunitatea locală înainte de a începe activitatea petrolieră din Oriente. Consiliile locale n-au acordat niciodată vreo permisiune pentru exploatare, iar oamenilor nu li s-a cerut părerea înainte ca destinele lor să se schimbe irevocabil odată cu sosirea lui “Big Oil”. După ce Texaco (Chevron) s-a văzut cu buzunarele pline, şi-a făcut bagajele şi a plecat, lăsând în urmă un dezastru pe care localnicii din Oriente nu mai ştiu cum să-i facă faţă.

 

Priviţi pozele de mai jos şi observaţi natura dezastrului lăsat de Texaco (Chevron) în Ecuador…

 

dezastru-Chevron-1

Dacă Chevron s-a comportat aşa în trecut în Ecuador, de unde ştim că nu va face la fel şi în România? De unde ştim că nu va lăsa în urmă un dezastru ecologic? Şi asta pentru că istoria companiei are asemenea antecedente în “cazierul” său. În plus, populaţia locală din zona Bîrladului nu numai că nu a fost consultată cu privire la exploatarea gazelor de şist, dar se şi opune cu vehemenţă unui asemenea proiect care poate avea consecinţe catastrofale pentru întreg mediul înconjurător.”[4]

Uniunea Europeana da unda verde exploatarii gazelor de sist

Iata ca fanii UE primesc o lovitura teribila, chiar de la UE. Lovitura consta in faptul ca UE, nu numai ca nu ia apararea protestatarilor, ci e de acord cu exploatarea gazelor de sist. Asta, pentru ca vedeam multi naivi ce ziceau: “trimitem solicitari la UE sa ne sprijine”. Eh, acum o sa vedeti ca UE, nu e interesata de ce credeti voi sau de protestele voastre:

“Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri o recomandare privind exploatarea gazelor de şist în UE, cu condiţia “respectării principiilor comune”, anunţă Mediafax.

“Gazele de şist suscită speranţe în unele regiuni ale Europei, dar şi preocupări. Comisa răspunde solicitărilor formulând principii minime pe care statele membre sunt invitate să le urmeze, în scoput de a ţine cond de aspectele ecologice şi sanitare” a explicat comisarul UE pentru mediu, Janez, Potocnik.
 
Statele vor trebui să se asigure că instalaţiile pentru exploatarea gazelor de şist sunt construite în aşa fel încât să nu existe scurgeri la suprafaţă şi deversări în sol, apă şi aer.”[5]

Cat de penibili pot fi cei din UE, sa spuna ca: “statele vor trebui să se asigure că instalaţiile pentru exploatarea gazelor de şist sunt construite în aşa fel încât să nu existe scurgeri la suprafaţă şi deversări în sol, apă şi aer.”

S-a demonstrat clar, in zeci de videoclipur, ca prin fracturarea hidraulica si introducerea acelor substante chimice sub presiune, panza freatica (apa) se polueaza automat, pentru ca gazele de sist, se afla exact in zona panzei freatice, iar poluarea e o consecinta a exploatarii, pe care nu o poti face sa protejezi apa, caci poluarea este inevitabila. Dovezile in acest caz sint multe zone de pe Planeta, cum ar fi in America, care au fost distruse de catre aceasta corporatie.

SURSE

1. http://www.realitatea.net/basescu-intalnire-cu-seful-chevron-la-cotroceni_1398267.html

2. http://www.realitatea.net/basescu-am-rugat-chevron-sa-isi-exercite-drepturile-intr-un-mod-prietenos-cu-comunitatile-locale_1398849.html

3. http://www.dw.de/lupta-unui-mic-ora%C5%9F-polonez-cu-gigantul-chevron/a-16923816

4. http://www.lovendal.ro/wp52/chevron-a-distrus-timp-de-30-de-ani-jungla-amazoniana-din-ecuador-transformand-o-intr-un-cernobil-al-amazonului-urmeaza-romania/


Viewing all articles
Browse latest Browse all 904

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48