Am ajuns si la un subiect care demonstreaza inca o data cat de lepre sint cei din serviciile secrete ale Romaniei, care ca si niste neosecuristi, desi se lauda ca pot localiza telefoanele in maxim 15 secunde, cei de la STS, n-au putut sa identifice telefoanele victimelor care au putut sa initieze apeluri catre nr-ul de urgenta 112.
Citez un articol de pe site-ul de stiri mediafax.ro in care pacaliciul ce conduce M.A.I., un comunist scabros pe nume Radu Stroe, nu prea e in stare sa explice incompententa in a-i localiza pe cei care s-au prabusit:
“Deocamdată nu am ce reproşa, nu am văzut elementele”, a spus Stroe, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor privind operaţiunile de intervenţie în cazul aeronavei prăbuşite.
Întrebat de ce nu a fost trimisă în misiune aeronava SMURD, el a spus că aceasta este “pentru salvare de oameni, nu pentru alte activităţi”.
În ceea ce priveşte dificultăţile de localizare a avionului, Stroe a spus că răspunsul poate fi găsit la STS: “Răspunsul îl găsiţi la STS, în speţă la STS Cluj. Bineînţeles că era şi mai bine dacă se putea face o localizare la metru sau la suta de metri”.
STS: Locul accidentului, stabilit odată cu primirea apelului la 112, fiind anunţat instituţiilor
Locul producerii accidentului aviatic din Munţii Apuseni a fost stabilit pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, informaţia fiind pusă la dispoziţia instituţiilor ce au participat la operaţiunea de căutare şi salvare, informează STS
“Localizarea locului evenimentului în Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta şi a fost pusă la dispoziţia instituţiilor care au participat la operaţiunea de căutare şi salvare”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.”[1]
Interventie tarzie – oamenii lasati sa moara!
Lasarea oamenilor sa moara in diverse accidente nu este ceva nou. Numai daca analizam asasinarea printesei Diana de Wales, cand ambulanta a intarziat aproximativ o ora. Acelasi lucru s-a intamplat si in tragedia din Apuseni.
“Discuții dramatice au avut loc între operatorii de la 112 și unul dintre pasagerii avionului prăbușit, care încerca să-și activeze sistemul GPS de pe telefonul mobil. Acesta nu a reușit să activeze funcția GPS a smartphone-ului, care i-ar fi permis să transmită operatorilor de la 112 coordonatele exacte ale locului unde se afla. Telefonul primește date de la sistemul de sateliți GPS, chiar și în absența acoperirii cu semnal din partea rețelei. Astfel, dacă este activată funcția GPS, smartphone-ul afișează coordonatele transmise de satelit (longitudine și latidudine). Precizia localizării ar fi fost la nivel de doi-trei metri. Localizarea prin celula de telefonie mobilă se face doar în zona de acoperire și depinde de dimensiunea rețelei.
După mai multe încercări nereușite de activare a sistemului GPS, operatorii i-au cerut să închidă telefonul, pentru a nu consuma bateria, pierzând orice contact cu supraviețuitorii. De asemenea, s-a cerut pasagerilor fără smartphone să nu folosească mobilele decât pentru a vorbi cu salvatorii, evitând oprirea dispozitivelor prin epuizarea bateriilor. Frigul în care stăteau victimele reducea dramatic timpul de funcționare a mobilului.
Legea trebuie schimbatăSe pune întrebarea de ce nu au acționat operatorii de telefonie mobilă, din centrală, pentru a activa automat funcția GPS și a localiza precis avionul prăbușit? Din câte se pare, rețeaua nu poate activa automat GPS-ul. Legea românească nu prevede obligativitatea acestei funcții, iar operatorii nu sunt obligați să investească în această tehnologie.
STS nu a putut găsi locul accidentului în baza telefonului mobil utilizat de unul dintre pasageri, dat fiind că în zonele de munte, cu populație redusă și puțini utilizatori, celulele de telefonie mobilă sunt amplasate la distanțe foarte mari una de cealaltă. O celulă acoperă 600-700 de kilometri pătrați, astfel că, în baza semnalului emis de telefon, STS nu a putut spune decât care este cea mai apropiată celulă de epava avionului. De aici inexactitatea coordonatelor oferite de STS. Nu este situația din orașe, unde celulele se află la distanțe de ordinul sutelor de metri una de cealaltă.
De cealaltă parte, transponder-ul avionului nu poate fi recepționat decât dacă aeronava se află la o altitudine de peste 1.000 de metri deasupra solului. Din acest motiv ROMATSA nu a putut determina poziția exactă a avionului.”[2]
Un padurar a gasit victimele facand de ras pe toti cei din SRI si STS!
“Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Argentin. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.
Iniţial, Ministerul de Interne a anunţat o echipă extinsă de salvatori care a pornit pe urmele celor şapte oameni implicaţi în accidentul aviatic. Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş şi Alba, alături de echipaje ale jandarmeriei montane şi poliţiei, au fost implicate în procedurile de salvare. Dacă autorităţile au avut nevoie de o mână de ajutor, aceasta a venit din partea sutelor de săteni care s-au alăturat echipajelor de salvare pentru a găsi victimele accidentului aviatic. Aproximativ 400 de săteni din comunele Horea, din judeţul Alba, şi Mărişel, din judeţul Cluj, au pornit în căutarea epavei avionului.”[3]
De aici rezulta doua lucruri:
1. Cei din STS si SRI sint incompetenti, ceea ce personal nu pot lua in seama.
2. Nu au vrut sa intervina – este ceea ce eu sustin dupa ce am observat toate tergiversarile care au avut loc. Chiar si cei mai iubitori oameni de servicii secrete, au spus clar ca asa ceva e inadmisibil.
Daca in fata oamenilor, serviciile secrete si anume SRI si STS s-au facut lamentabil de ras, in viziunea mea ele, repet, nu sint incompetente, doar ca pur si simplu n-au vrut. Stiu, pare socant sa afirmi “n-au vrut”, dar este real. Oricine studiaza cum s-au desfasurat faptele in acele ore, ajunge sa-mi dea dreptate. Nu poti sa spui ca STS sau SRI sint incompetenti avand in vedere bugetul ce il au la dispozitie si anume:
“Instituție Buget 2014 Buget 2013
Ministerul Apărării 6,4 miliarde lei 6,2 miliar de lei
Serviciul Român de Informaţii 1,106 miliarde lei 1,101 miliarde lei
Ministerul Afacerilor Interne 8,3 miliarde lei 8,7 miliarde lei
SIE 195,6 milioane lei 196,7 milioane lei
STS 248,4 milioane lei 254,9 milioane lei”[4]
SURSE
2. http://www.dcnews.ro/2014/01/de-ce-nu-au-gasit-sts-si-romatsa-avionul-aterizat-fortat-in-apuseni/