Am publicat acum o luna un alt articol cu privire la cum ar trebui sa reactioneze oamenii, cetatenii romani atunci cand sint in fata unui abuz comis de legea “democratica”. Puteti sa consultati acest articol aici -> http://www.fara-secrete.ro/ce-trebuie-sa-stiti-daca-sinteti-dusi-cu-forta-la-politie-ori-parchet.
In continuare preiau un articol publicat pe neuerweg.ro:
“Pe de alta parte, in relatia cu Jandarmeria, trebuie retinute urmatoarele:
1. Sa incercati sa aveti cu voi pe cineva care filmeaza.2. Sa cereti intotdeauna jandarmului care va abordeaza sa-si decline numele si gradul si sa va arate legitimatia, inainte de a accepta sa fiti voi cei legitimati. El este obligat legal sa se conformeze.
3. Sa nu refuzati legitimarea, intrucat este contraventie sanctionabila cu amenda, dar sa insistati ca legitimarea sa se faca pe loc si nu cu transportarea dumneavoastra la sectia de politie.
4. Cand sunteti legitimat sa intrebati intotdeauna daca urmeaza sa fiti sanctionat, pentru ce fapta si cum (au obligatia legala de a raspunde).
5. Daca vi se intocmeste procesul verbal de contraventie pe loc aveti dreptul sa formulati obiectii pe care organele de Jandarmerie sunt obligate sa le consemneze la rubrica Mentiuni.
6. Aveti dreptul sa refuzati sa semnati procesul verbal; este posibil sa va conditioneze consemnarea mentiunilor de semnatura, dar nu exista baza legala pentru o astfel de conditionare, asa ca puteti insista.
7. Daca ati semnat procesul verbal, aceasta nu valoreaza recunoasterea continutului acestuia, ci doar luare la cunostinta; asadar puteti in continuare face plangere contraventionala; refuzul semnaturii obliga la comunicarea procesului verbal prin posta/agent procedural, asadar se mai castiga timp.
8. Daca sunteti totusi condus la sectia de politie, iar apoi vi se da drumul pe motiv ca nu exista probele comiterii unei contraventii, aveti dreptul sa depuneti la fata locului o plangere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 C.pen) si purtare abuziva (art. 250 C.pen.).
9. Exista numeroase situatii in care jandarmii va abordeaza doar in vederea intimidarii, respectivele situatii fiind ambigue din punct de vedere legal, asadar neprealasand loc la contraventii; in astfel de cazuri e indicat sa le cereti jandarmilor sa aplice legea si sa va sanctioneze daca este cazul, ceea ce ii va aduce intr-o pozitie defensiva.
10. Pentru a intelege care sunt contraventiile posibile in context protestatar, cititi Legea nr. 60/1991 si Legea nr. 61/1991, iar pentru a cunoaste competentele, procedurile si limitele de actiune ale Jandarmeriei, Legea nr. 550/2004 si Codul de etica si deontologie al politistului (aplicabil conform art. 25 alin. 1 din cuprinsul sau si jandarmilor).
11. Daca ati fost supus unui abuz fizic sau legal si nu aveti avocat, adresati-va grupului juridic la adresa de email mentionata mai sus, relatand ce vi s-a intamplat.
12. Daca ati fost sanctionat contraventional si nu aveti avocat, scanati procesul verbal si trimiteti-l la adresa de email amintita, impreuna cu o scurta relatare a ceea ce s-a intamplat concret.
Toate informatiile astea sunt super utile si trebuie stiute de toata lumea care ajunge in astfel de situatii. Sper sa fie de folos. Numai de bine!”[1]
Asadar, daca aveti neclarati si aveti suspiciunea ca ati fost parte a unui abuz tot “democratic”, nu ezitati sa-i contactati pe acesti avocati si juristi aici -> avocatiiUS@gmail.com
SURSE
1. http://www.neuerweg.ro/drepturi-si-obligatii-ale-cetateanului-si-ale-jandarmilor-ghid-practic/