Nivelul ridicat de radiatii detectat la pestii prinsi in apele coastei de est a Japoniei indica faptul ca centrala nucleara de la Fukushima continua sa “scape” radiatii.
Chimistul marin Ken Buesseler sustine ca, desi pestii prinsi in apele de nord est ale Japoniei se incadreaza in normele de consum, cei prinsi in apropiere de Fukushima prezinta riscuri pentru consumul uman.
“Avem nevoie de o mai buna intelegere a surselor de cesiu si alte materiale radioactive care continua sa provoace efectele pe care le vedem in apele din apropiere de Fukushima”, a spus Buesseler.
Centrala Fukushima a fost afectata de un tsunami declansat de cutremurul de 9,0 pe Richter, din martie 2011.
Reactoarele nucleare ale centralei au fost afectate, dupa ce sistemele de racire s-au defectat, eliberand niveluri critice de radiatii in afara centralei.
In ultima saptamana din septembrie 2013, situatia din zona Fukushimei s-a inrautatit spun sursele stiintifice, iar site-ul 9am.ro[1] explica mai bine:
“Precipitatii puternice care cad incepand de duminica au antrenat “o crestere rapida a nivelului apei” in diferite zone ale complexului in care sunt instalate rezervoare de stocare a lichidului puternic radioactiv.
Aceste zone sunt inconjurate cu un parapet scund. Pentru ca aceasta apa sa nu ramana mult timp in contact cu rezervoarele si solul potential contaminate, Tokyo Electric Power (TEPCO) a anuntat ca a decis, dupa ce a masurat nivelul radiatiilor acestei ape, sa o evacueze in parte, acolo unde nivelul de strontiu 90 nu depaseste 30 de becquereli pe litru. Astfel, vanele au fost deschise, iar apa s-a scurs in Pacific, aflat in apropiere.
Exista totusi amplasamente ale unor rezervoare in care nivelul radioactivitatii apei acumulate este atat de mare (pana la 170.000 de becqereli pe litru), incat TEPCO nu a putut sa o evacueze si a fost nevoita sa instaleze pompe, in mod provizoriu, pentru a o muta in rezervoare, scrie MEDIAFAX.
Precipitatii violente aduse de taifunul Man-yi (sau Numarul 18) risca sa amplifice problemele grave privind apa imbibata in solul pe care se afla centrala si care ridica probleme TEPCO de mai multe luni.”
Alte date publicate pe site-ul collective-evolution.com[2] mai spun ca s-au scurs pana acum 10000 de miliarde de becqereli pe litru in Oceanul Pacific, alaturi de 20 miliarde de becqereli de cesiu-137, iar oamenii de stiinta sint speriati caci este de vreo 30 de ori mai grav decat a fost la Hiroshima si Nagasaki la un loc. Pana acum, topul celui mai mare dezastru ecologic din istorie era detinut de cel din Mexic cand la data de 20 aprilie 2010 platforma petroliera care forase pana la o adancime care nu a mai fost atinsa a explodat provocand un teribil accident ecologic. Mai multe informatii puteti citi aici -> http://www.fara-secrete.ro/dezastrul-petrolier-din-golful-mexic-de-acum-2-ani
SURSE